zaterdag 7 maart 2009

Sodium tallowate

Sodium tallowate is een mooi woord voor verzeept rundvet. Als je in winkels op de ingredientenlijst kijkt van commerciele zepen is het vaak het eerst genoemde (dus procentueel belangrijkste) ingredient. Dove en Zwitsal schreeuwen het niet van de daken dat ze hun zeep van rundvet maken, want ergens geeft het sommige mensen toch een naar gevoel om hun baby daarmee te wassen. Gelukkig voor die bedrijven kijken de meeste mensen niet al te nauwkeurig naar de ingredientenlijst, en als ze het al doen is de kans groot dat ze de ingewikkelde terminologie niet kunnen begrijpen.
Ik begrijp wel dat ze rundvet gebruiken. Het is goedkoop, en geeft mooie harde, witte zeep. Bovendien kun je van rundvet met wat kokosolie (let maar eens op: sodium cocoate, tweede ingredient op de lijst) een prima zeepje maken. Ik weet alleen niet of ze de glycerine uit de zeep halen om los te verkopen, dat zou zo maar eens kunnen. Nog weer wat extra centjes verdiend.
Ikzelf gebruik ook af en toe rundvet. Ik ben ook (nog) geen vegetarier, het voelt raar om dan het 'afval' van de beesten die we met z'n allen opeten niet te gebruiken, omdat het zielig voor de beesten is. Bovendien is het alternatief palmolie. Daar worden de oerang-oetans het slachtoffer van, en die zijn al bedreigd. Ook niet zo fraai dus. En biologische palmolie is niet een beetje duurder, maar honderden procenten! Nee, ik vrees dat als we echt lief voor de beesten en onze planeet willen zijn we niet alleen minder met (ambachtelijke) zeep moeten soppen, maar ook op andere terreinen een paar stappen terug moeten doen. Ik blijf hierover nadenken, en jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten